Event: DOLOMITI – PIZ BOE I SAS CIAPEL 18. – 19. SRPNJA 2O15.

srp
18

 

111

 

 

 

 

 

 

 

 

CIJENA: Cijena izleta je 310,00 kn

U cijenu su uključeni: prijevoz modernim autobusom i noćenje u domu Rifugio          Boe na 2872 metra.

 

PROGRAM IZLETA:                                

18.7. 2015. – SUBOTA

 

03,00 polazak iz Rijeke, Jelačićev trg

10,00 dolazak na Passo Pordoi i početak uspona

15,00 cca dolazak na vrh Piz Boe (vrijeme uspona 3 sata, za mješovite grupe 4 sata

uz sat vremena odmora tijekom puta)

16,30 cca dolazak i smještaj u Rifugio Boe (mogućnost večere i doručka –

obavezna lagana vreća za spavanje) – slobodno vrijeme

20,00 promatranje zalaska sunca s uzvisine iznad doma – tko želi

21,30           odmor – spavanje

 

19.7. 2015. – NEDJELJA

 

06,00 ustajanje, doručak…

07,00 povratak prema Passo Pordoi – po mogućnosti i raniji polazak.

09,30 dolazak na Passo Pordoi – ostavljanje viška stvari u autobus, marenda

10,30 polazak Viel del Pan ili Sas Ciapel 2557 m/nm

15,00 zadnji termin za povratak u Rijeku

22,00 dolazak u Rijeku

 

 

OPIS IZLETA

1. Dan

Okupljamo se na Jelačićevu trgu u 3 sata ujutro kako bismo na polaznu točku pješačenja došli ranije. Svi moraju ponijeti osobne iskaznice ili putovnice + planinarsku iskaznicu (obavezno radi povlaštene cijene u pl. domu) s markicom za 2015. godinu.

Osim granične kontrole ne stajemo sve dok ne dohvatimo autocestu prema Veneciji (osim po potrebi). Na tom dijelu autoceste imamo prvu pauzu (20 min). Nastavljamo autocestom prema Belunu (2. pauza). Poslije Beluna nastavljamo državnom cestom za Cortinu d’Ampezzo, gdje silazimo na regionalnu cestu koja prolazi kroz Dolomite.

Sa svim pauzama oko 10 sati ujutro trebali bismo biti na Passo Pordoi.

U autobusu ćemo ostaviti sve stvari koje nam neće trebati prvoga dana. Uzet ćemo sa sobom vreću za spavanje jer u domu je to obavezno, hrane koliko nam treba za do doručka drugi dan, a možemo jesti i u domu (jednostavna jela 8-10 eura, složenija duplo, polupansion: večera + doručak cca 25 eura). Cijene su približne, na bazi cjenika za 2013. – cjenik za 2015. godinu još im nije gotov.

Uspon na Piz Boe – visinska razlika (uspon) 913 metara:

Sa Passo Pordoi (2239 m/nm) krećemo laganim usponom (put 627) preko livada prema koridoru kroz kojega ćemo se popeti na visoravan. Pred nama je cijeli južni dio masiva Sella. Uspon je u ovom dijelu lagan. Stižemo do raspuća, desno se odvaja staza koja vodi dio ferrate C. Piazzetta. Mi nastavljamo ravno uzbrdo, a put postaje strmiji i nešto naporniji jer hodamo po siparu. Tim putem sve se više uspinjući kroz koridor (prolaz) izmedju dviju okomitih stijena stižemo do doma Rif. Forcella. Do ovuda se može i žičarom – za cca 12 eura, pa dio grupe može obaviti ovaj dio uspona i na taj način. Stigli smo na visoravan – u smjeru istoka smije nam se Piz Boe.

Nastavljamo nakon odmora prema našem cilju. nakon blagog uspona stižemo do raspuća – lijevo vodi put za Rif. Boe (tuda ćemo se u nedjelju ujutro vraćati), a mi nastavljamo desno prema vrhu putem koji se na trenutak dosta popne. Potom ponovo ravan dio ispunjen kamenim stošcima. Ponovo uspon koji nas dovodi do jugozapadnog grebena vrha Piz Boe. Put postaje strmiji i na tom dijelu naići ćemo na nekoliko sigurnosnih gelendera (rukohvata) ali prolaz nije zahtjevan. Po širokom i nešto strmijem putu nakon toga dolazimo do vrha na kojem se nalazi planinarsko sklonište. U vodičima piše da uspon traje 3 sata. Kolege iz Obruča su prije dvije godine hodali 4 sata plus 2 sata odmora. Računamo da bismo negdje između tih dvaju vremena i mi trebali stići do vrha. – znači do 15,00 – 15,30 sati.

S vrha isprva strmim (na mjestima su napravljene stepenice) a kasnije nešto položenijim putom stižemo za cca 1,20 sati do našeg konačnog odredišta Planinarskog doma Boe (2872m).  Stižemo između 16,30 i 17,00 sati. Tu nas čekaju postelje, a ljubazni domaćini će nas rado ponuditi čajem, vinom, pivom, večerom… Dom je vlasništvo planinarskog društva iz Bolzana.

Nakon smještaja imamo slobodno vrijeme

Tko želi može ga iskoristiti za lutanje okolicom doma (ima nekoliko zanimljivih kamenih tornjeva nedaleko, već ima zainteresiranih za gledanje zalaska sunca na 3000 metara nadmorske visine…

Svima će nam se pomalo spavati nakon naporna dana s tek pola prospavane noći.

2. dan

Neki se bruse da će gledati izlazak sunca. Spektakl kad ionako pomalo crveni dolomiti u praskozorje dobiju dodatni crveni štih boje Sunca koje se rađa. Ostali spavaju do 5,30 sati. (Kome ujutro ne treba puno vremena može potegnuti i do 6,00). Nakon doručka krećemo natrag prema Passo Pordoi. Treba nam nominalno 2,10 sati, mi računamo 2,30. Ne idemo natrag preko vrha nego ga obilazimo sa sjeverne strane – možda naletimo i na koju krpu lanjskoga snijega… Vraćamo se istim putom kroz koridor

Na Passo Pordo stižemo oko 9,30 i tu odmaramo, marenda. Prilika je da tu ostavimo i veći dio prtljage, a u naprtnjače stavimo samo ono što će nam trebati za naredno pješačenje.

 

Imamo dvije varijante puta:

1.

Sas Ciapel (2557 m): 1,50 h

Grupa A po grebenu: visinska razlika 318 metara

 

2.

Rif. Viel del Pan (2432m) – 1,10 h

Grupa B –Bindelweg: visinska razlika 193 m.

 

S parkirališta  put vodi uz hotel Savoia i idemo putom za rif Fedarola. Dok se blago uspinjemo pogled nam seže do vrhova grupe Sella. Uskoro stižemo na sedlo s kojega ćemo prvi puta ugledati Marmoladu, kao na dlanu pred nama. Od sedla nastavljamo ravno do makadamske ceste. Tu je veće raspuće na kojem biramo put prema domu Fredarola. Od kuće još neko vrijeme idemo makadamskom cestom prema istoku do narednog raspuća gdje se odvajamo u dvije skupine.

GRUPA „A“ nastavlja lijevo preko grebenskog puta (Sentiero  attrezzato delle creste)

GRUPA „B“ nastavlja desno lakšim putom Bindelweg

 

GRUPA „A“

Od raspuća put vodi sjevernom stranom i brzo stižemo do grebena kojim se strmo uspinjemo s prekrasnim pogledom na grupu Sella i Alta Badiu. Nakon još jednog grebenskog uspona stižemo na Col de Cuch (2563 metra) s kojega vidimo cijeli greben Padon.

Nastavljamo grebenom i spuštamo se do narednoga sedla južnom padinom brda. Desno se odvaja neoznačena staza koja vodi do doma Viel del Pan. Nastavljamo prema Sas Ciapel s južne strane. Pod vrhom se odvaja nekoliko staza koje vode na sam vrh. To je najteži dio puta – strm uspon na kojem treba biti oprezan. Pod samim vrhom se put blaže uspinje. Na vrhu nas čeka prekrasan pogled na sve strane… Povratak preko rif. Vial del Pan (Bindelweg).

 

GRUPA „B“

Od raskršća gdje se odvajamo od grupe „A“ nastavljamo desno širokim putom, koji teče desnom stranom cijeloga grebena i siječe padine prema istoku. Put se blago spušta a s desne strane imamo prekrasan pogled na Marmoladu. Prije samog doma put se opet lagano penje sve do kuće Viel del Pan. Tu odmaramo i čekamo da se spusti grupa „A“. Cestom možemo i malo naprijed do ispod Sas Ciapel.

 

Obje grupe vraćaju se zajedno do autobusa. Na Passo Pordoi organiziramo ručak iz naprtnjača ili to učinimo kraj doma rif. FRedarola koji nam je 30 minuta od Passo Pordoi.

 

Ukoliko nam ostane rezerve vremena možemo zastati putem u Cortini ili na shopingu.

 

PRIJAVE:

 

Još imamo dva slobodna mjesta !
Vođa puta i turistički pratitelj: Damir Konestra, mob.: 098 338 005