Event: GODIŠNJA SKUPŠTINA – 27. 3. 2021.

Temeljem članka 17. Statuta Planinarskog društva Tuhobić, sazivam

 

Redovnu godišnju skupštinu  društva

dana 27. ožujka 2021. godine s početkom u 11:00 sati

zbog korona mjera – na livadi kraj Pulca prema Velom vrhu

 

Za skupštinu  predlažem sljedeći

D N E V N I    R E D

 

 1. Usvajanje dnevnog reda i izbor radnih tijela Skupštine (radno predsjedništvo, zapisničar, ovjerovitelj zapisnika)
 2. Godišnji izvještaj o radu Društva
 3. Rad Odsjeka
 4. Završni račun za 2020.
 5. Diskusija po izvještajima
 6. Plan rada za 2021 – društva i odsjeka – objedinjeno
 7. Financijski plan za 2021
 8. Diskusija i potvrđivanje programa rada i godišnjeg financijskog plana Društva za 2021.
 9. Izbor 4 predstavnika u Skupštinu Riječkog planinarskog saveza te određivanje koji od njih će biti član Izvršnog odbora RPS-a
 10. Razno

 

Predsjednik:

Damir Konestra, v.r.

Godišnji izvještaj o radu Društva u 2020. godini

Rad društva cijele je godine bio determiniran Covid-19 situacijom. Nakon dobroga starta do održavanja godišnje skupštine organizirano je nekoliko aktivnosti. Nakon toga palo je zatvaranje i rad društva sveo se na dopisivanje.

Ipak, u tom su periodu održane dvije elektroničke sjednice Izvršnog odbora na kojima su donijeti pravilnici o radu Odsjeka te još neki dokumenti koje je trebalo odavno donijeti.

Zbog pandemije nisu realizirani neki veći planovi za izlete, kao primjerice Olimp, Dolomiti, Austrija, Slovenija. Nadajmo se da će ove godine biti bolje.

Primjećena je i jedna aktivnost s kojom bi trebalo prestati. Naime, tijekom 2020 organizirano je više takozvanih „zatvorenih izleta“. To nije novost u radu planinarskih organizacija u Hrvatskoj ali je i vrlo nepoželjna praksa.

„Zatvoreni izleti“ su izleti koje organiziraju članovi društva obavještavajući i pozivajući druge članove društva, ali samo one „koji im pašu“,  takozvani „zatvoreni krug“. Naravno svatko ima pravo otići na izlet s kim hoće, i pozvati koga hoće, ali to ne može raditi u sklopu društva i bez da se obavijesti društvo putem Odjeka za izlete. Takva je praksa naime siguran put za razbijanje društva jer se društvene akcije – izleti, miniraju organizacijom alternativnih „zatvorenih izleta“ na koje se pozivaju samo određeni.  Nastavi li se takva praksa i ove godine, društvo će morati nešto poduzeti da se zaštiti. Koristiti resurse društva (baze podataka, telefone, mailove, prostorije i slično) za svoje „agencijsko poslovanje“ nije primjereno.

Drugim riječima svaki izlet koji se organizira u okviru PD Tuhobić (bilo da ga organiziraju njegovi članovi ili se pozivaju njegovi odabrani članovi) mora biti najprije predložen, a potom i odobren od Odsjeka za izlete PD Tuhobić i objavljen u rasporedu izleta.

Također, pokazalo se da od velikog Izvršnog odbora nema puno koristi. Na narednoj Izbornoj Skupštini, u veljači 2022. godine to bi trebalo, po mom mišljenju, promijeniti i broj članova IO svesti na broj odsjeka + 2, tako da IO čine pročelnici odsjeka i tajnik i predsjednik.

Društvo je bilo angažirano oko vođenja projekta „Dan u planini“ u sklopu Erasmus + sport EU projekta,u kojega su još uključene dvije udruge – ustanove iz Italije i Turske. Vođenje tog projekta vrijedno je 9000,00 eura i taj bi se iznos trebao podijeliti između voditelja, projektnog tima i društva. Projektni tim i voditelj su već na početku izjavili suglasnost da se svih 9000,00 eura prepusti društvu. Naravno društvo će ta sredstva dobiti ukoliko projekt bude uspješno završen, u protivnom može se dogoditi da se dio sredstava bude moralo vraćati. Zato bi bilo dobro da se projektni tim, Odsjek za rad s mladima ali i cijelo društvo angažiraju da projekt bude uspješno završen. To je cca 68 000 kuna odnosno oko 20 godišnjih najamnina za prostor – nije malo.

Zaključno, možemo reći da je korona kriza ostavila tragove u radu društva, njegovoj organizaciji kao i unutarnjoj koheziji. Društvo je zaustavljeno u jačanju i širenju i vraćeno je organizacijski 6-7 godina unatrag. Trebat će nam dosta rada i energije, privlačenja mlađih članova koji će iznova graditi društvo jer su stari članovi potrošeni i nezainteresirani za jače aktivnosti u društvu. Mi stariji svoje smo obavili, ponovo smo uzdigli društvo, poput feniksa, iz pepela 2011. godine i sada je vrijeme da štafetu preuzmu mlađi.

 

POMOĆ BANIJI

Posebno izdvajam jednu akciju koju smo organizirali doduše u 2021, ali koja se odnosi na potres u Baniji koji se dogodio par dana prije Nove godine. Organizirali smo zajedno s SPK Tuhobić prikupljanje pomoći i napunili cijeli jedan kombi električnim pećicama, vrećama za spavanje, higijenskim potrepštinama, najlonima, gumenim čizmama i sličnom robom koja je u tom trenutku bila najpotrebnija.

 

IZVJEŠTAJI ODSJEKA

 

Odsjek za izlete u 2020.

 1. 22/23. 02. 2020. Slovenija
 2. dan, Kofce gora, Veliki vrh, noćenje u Domu Pristava
 3. dan, dio na Tosti vrh a dio na Stegovnik
 4. 08.03.2020.

Orlove stijene, Brložnik od Poklona

 1. 24.05.2020.

Vrila Gacke, Plitvička jezera

 1. 31.05.2020.

Dolnji i Gornji Medvejci

 1. 26.07.2020.

Platak – Planina – Jelenc

 1. 02.08.2020 34. organizirano pješačenje

Oko Lokvarskog jezera

 1. 12/13. 09.2020. Veliko Rujno
 2. dan Vaganski vrh
 3. dan Bojin kuk
 4. 01-04.10.2020. 1. Dalmatinski đir brodom
 5. 11.10.2020. Nacionalni park Brijuni
 6. 17-20.10.2020.          2. Dalmatinski đir brodom
 7. 25.10.2020. Krk – Vrbnik
 8. 08.11.2020. Vihoraški put – Bijele stijene
 9. 27.12.2020. Seniorski put / čarobna staza

 

Odsjek za rad s djecom

Mala planinarska škola nije bila u mogućnosti realizirati planirane izlete zbog loše epidemiološke situacije.

Naime, školicu pohađaju djeca predškolske dobi raznih vrtića iz područja grada Rijeke a s obzirom na nemogućnost okupljanja i zabranu najma autobusa za djecu raznih vrtića nismo uspjeli organizirati izlete.

Ipak, Odsjek je uspješno pokrenuo EU projekt „Dan u planini“ početnim okupljanjem svih sudionika u Samoboru. Zbog zatvaranja granica i nemogućnosti održavanja međunarodnih radionica bili smo prisiljeni tražiti produljenje projekta, što nam je Kosoja EU za Erasmus projekte i odobrila. Tako će projekt trajati do 31. 12. ove godine a upravo pripremamo prvi međunarodni miting i radionicu u Turskoj koja će se održati od 22-25. travnja.

Pripremljeni su i rukopisi za veći dio priručnika, koji sada čekaju redakturu, te prispjeće tekstova iz Italije i Turske da bi se Priručnik zgotovio i promovirao u listopadu 2021 u Rijeci.

 

Odjek za Planinarske putove

Odsjek je zbog covid-19 pandemije radio manje no što je planirao. Veća akcija održana je na Rebru, gdje je kontrolna foto točka naše obilaznice 50 godina Tuhobića zbog stalnih devastacija preseljena s makadamskog puta na sam vrh Točila udaljen 300-tinjak metara.

Obavljen je pregled nekih putova koji su se našli u planu za 2021. godinu.

Također Odsjek je pripremio za tisak novu knjižicu Mladog planinara, a pripremljen je i projekt nove obilaznice. Odsjek je doživio i smjenu na vrhu pa ga sada dinamično vodi Dejvi Molek.

 

Dom

Što se doma tiče, slijedeći kovid upute, dom je dobar dio godine bio zatvoren. Koristili smo ga jednom za održavanje škole i koristili smo ga za neke radove u kanjonu Gerovčice koje su obavljali sportski penjači iz SPK Tuhobić.

Sudjelovali smo i u jednom natječaju Ministarstva za ruralni razvoj koji se tiče i doma i njegova okoliša, ali rezultati tog natječaja nisu poznati do danas, a vjerojatno će i cijeli natječaj biti poništen jer će sanacija potresa na Baniji povući sve raspoložive novce.

I na kraju par riječi o Bitorajki koja je zapravo postala tuhobićanski projekt. Uostalom iz izvještaja ćete vidjeti i zašto.

 

IZVJEŠTAJ O RADOVIMA I STANJU SKLONIŠTA „BITORAJKA“ TIJEKOM 2000. GODINE

 

NOVI DIO

 1. Zazidan siporeks ciglom i pogletan te obložen izolacijom, začelni zid s istočne strane na produljenom dijelu.
 2. Začelni zid je podignut i u potkrovnom dijelu, od drva, izoliran s 12 cm debelim pločama mineralne vune, te iznutra obložen paropropusnim pokrovom i lamperijom.
 3. Završen je i obložen lamperijom i pregradni zid u potkrovlju koji dijeli stari i novi dio potkrovlja.
 4. Završen rubni dio krovišta s limovima
 5. U dodanom dijelu „skloništu“ zazidano je 50 posto dimnjaka.
 6. U potkrovnom dijelu proširenog dijela postavljene podne grede i preko njih postavljene daske debljine 4 cm kao pod.
 7. Završeno postavljanje elektroinstalacija po svim prostorijama (svjetlo + punjači mobitela), a privremeno je postavljena i fotonaponska ploča od 0,7 kw.

 

STARI DIO – POTKROVLJE

 1. U potkrovlju skinuta stara oplata od iverice u potkrovlju.
 2. Postavljena lamperija.
 3. Potkrovlje je obloženo u svoj svojoj dužini mineralnom vunom koja je obložena knaufom.
 4. Montirano je 10 podnih postelja te nabavljene spužve, koje će biti montirane na kraju.
 5. Uzdužno su ppostavljene dvije grede duž potkrovlja kako bi se učvrstilo krovište. Grede su poduprte okomitim gredama.

 

STARI DIO – PRIZEMLJE

 1. Skinuta stara lamperija, zidovi izolirani mineralnom vunom te sve ponovo zatvoreno, dijelom knaufom dijelom lamperijom.
 2. Napravljen mali stolić na kojem se nalazi drvena kutija s upisnom knjigom i pečatom skloništa u njoj.

 

OKOLICA

 1. Iskopana septička jama i obložena kamenim suhozidom.
 2. Do skloništa je dopremljen kompletan montažni wc s drvarnicom koji će se montirati nakon što se betonira podnica.
 3. Dopremljen velik dio materijala, između ostaloga oko kubik pijeska te sva drvenarija koja se tek mora ugraditi

 

RADNE AKCIJE I SUDIONICI:

Radna akcija RPS-a 11. 7. 2020.

PD Bakar – Bore Štrbac

PD Tuhobić:

 • Josip Muškardin
 • Ana Muškardin
 • Ivan Mohač
 • Damir Konestra
 • Damjan Mendrila (Mohačev unuk)

PD Strilež – 2 planinarske

 

Radna akcija PD Tuhobić 24. 7. 2020.

Ivan Mohač

Damir Konestra

14 članova Mohačeve obitelji i njihovih prijatelja, dijelom članovi PD Tuhobić

 

Radna akcija 21. 8. 2020

Pd Tuhobić

 • Mohač
 • Konestra
 • Molek

Pd Bakar

 • Vitić
 • Štrbac

Ostali

 • Karstelj
 • Rebić
 • Banodor

 

POJEDINAČNO:

Ivan Mohač            23 puta

Bogumil Klen                    9 puta

Dejvi Molek            3 puta

Damir Konestra      3 puta

Vesna Mohač         1 puta

Damjan Mendrila      2 puta

Jakob Mendrila         1 puta

 

RADOVI ZA 2021

 1. Sanacija pročelja u potkrovlju
 2. Obzidavanje i montaža wc-a
 3. Uređenje prizemlja i montaža vrata u dograđenom dijelu
 4. Uređenje vršnoga potkrovlja (dio iznad spavaonice)
 5. Montiranje prozora na pročelje potkrovlja
 6. Gletanje i farbanje knaufa
 7. Dovršiti dinmnjak u dograđenom dijelu
 8. Sanacija zida ispod prozora na mjestu bivših vratiju
 9. Sanacija temelja sa zapadne i sjeverne strane
 10. Uređenje ulaznog stepeništa

 

Financijski izvještaj bit će dostavljen na samoj Skupštini, kao i plan rada i financijski plan za 2021.

Predsjednik

Damir Konestra