Event: PROJEKT “DAN U PLANINI – DAY IN MOUNTAIN” – RADIONICA U RIJECI 25. I 26. LIPNJA 2021

Dan u planini / Day in Mountain

ERASMUS + SPORT PROJEKT

CILJEVI PROJEKTA

Moderan život onemogućio je tradicionalnu igru u prirodi koju su mnogi današnji odrasli doživjeli kao djeca. Ovim projektom želimo vratiti prirodu na igrališta. Istraživanja pokazuju da, kada se djeca igraju i uče u prirodi, to rade s više energije, angažmana, mašte i suradnje nego u potpuno umjetnim okruženjima i da se simptomi manjka pažnje i depresije smanjuju. Stručnjaci se slažu da djeca trebaju pristup prirodi na isti način na koji trebaju dobru prehranu i adekvatan san.

U današnje vrijeme obitelji često provode puno vremena sjedeći, ili ispred ekrana (televizijskog ili računalnog) ili u šetnji trgovačkim centrima. Ovaj stil života ima negativan utjecaj na cijelu obitelj, a posebno na djecu. Nedostatak tjelesne aktivnosti u prirodi, uz negativan utjecaj na zdravlje, uskraćuje dijetetu učenje izravnim kontaktom s prirodnim okruženjem. Štoviše, tjelesna aktivnost, posebno u prirodi, smanjuje fiziološke napetosti razvijene kao posljedicu modernog načina života.

Polazeći od interesa djece kao i osobnih sklonosti odgojatelja u vrtićima i učitelja osnovnih škola, ali imajući u vidu dobrobit cijele obitelji, razvili smo ovaj projekt namijenjen djeci i roditeljima i usredotočili se na provođenje vremena u prirodi, kao i izgradnju međusobne veze djeteta, roditelja i odgajatelja.

Poznato je da nas boravak u prirodi opušta i puni. Ako ovo vrijeme provodimo u bavljenju tjelesnom aktivnošću u prekrasnim krajolicima, u našim se tijelima pokreće nekoliko pozitivnih procesa, od oslobađanja hormona sreće do razvoja znatiželje i istraživačkog duha.

 

Glavni cilj projekta je osigurati ljudske resurse koji će biti dobro obučeni za vođenje organiziranih izleta djece u prirodu i planinarenje.

Ispunjavanje cilja omogućit će djeci predškolske i osnovnoškolske dobi kvalitetno vrijeme u prirodi. Djeca će imati priliku učiti kroz izravno iskustvo pod vodstvom posebno obučenih obrazovnih radnika uz stjecanje različitih motoričkih vještina i znanja, kao i formiranje pozitivnih stavova prema važnosti tjelesne aktivnosti i vježbanja, te uočavanju značaja očuvanja prirodnog okoliša. Ovim projektom želimo potaknuti rekreacijske aktivnosti u prirodi od rane dobi.

Prednost projekta je u tome što omogućava stvaranje veza s drugim zemljama s ciljem razmjene iskustava i zajedničkog učenja. U Hrvatskoj nema veliki broj nevladinih organizacija ili institucija

koje djeluju na ovim poljima, što ograničavajuće determinira naše uvide u različite mogućnosti i prakse.

 

Ostali ciljevi projekta nisu manje važni:

  1. Izrada Priručnika za organizaciju i vođenje izleta u prirodu / planinarskog izleta u pisanju kojega će sudjelovati stručnjaci iz svih uključenih zemalja;
  2. Izrada popratnog 15 minutnog filma o svim aktivnostima tijekom projekta, s naglaskom na prikaz praktičnih aktivnosti s djecom u prirodi;
  3. Povezivanje s lokalnim zajednicama ili drugim udrugama radi širenja aktivnosti na odvođenju djece u prirodu.

Koordinator projekta:

PD TUHOBIĆ, RIJEKA

Damir Konestra, PD Tuhobić, 098 338 005

Radmila Bajić, predškolski odgoj – 091 589 9748

Unita Precetti, predškolski odgoj

Anita Rafaj – Kastelić, osnovnoškolski uzrast – 095 868 6202

Ana Matrljan, osnovnoškolski uzrast

Sudionici projekta:

L’ORMA – Italija

KARGENC CLUB – Turska

SPORT VIV – Hrvatska