098 338 005 pdtuhobic@gmail.com

Pripreme za boravak u prirodi – Mala planinarska škola

Dragi planinari, veliki i mali..

U prilogu možete naći popis osnovne planinarske opreme za pohađanje Male planinarske škole koji vam može poslužiti i kao podsjetnik pri pakiranju. Također,  opisati ćemo ukratko važnost dobre opremljenosti a prvenstveno radi veće sigurnosti i ugodnijeg boravka u prirodi.

Kod planinarskih izleta najvažniji dio opreme je obuća, tzv. gojzerica ili visoka cipela koja kod pokliznuća ili uganuća smanjuje uvelike mogućnost povrede skočnog zgloba te štiti nogu od vanjskih utjecaja poput kiše, kamenja, snijega. Pri kupovini gojzerice obratite pažnju na veličinu obuće. Planinari najčešće nose dva para čarapa (donje tanke i gornje-često vunene) kako bi pritisak na prste i petu bio mekši, stoga se bira gojzerica koja je od 1 do 2 broja veća. Pri izboru modela i veličine možemo si pomoći sa jednostavnim ispitivanjem: dok su cipele odvezane gurnemo nogu naprijed do kraja, iza pete nam treba ostati prostora za jedan prst, a kad su cipele zavezane vrhovi prstiju nam ne smiju doći do vrha cipele.

Što se tiče odjeće, najvažnija je slojevitost iz razloga što je vrijeme u planini brže podležno promjenama, kod kretanja temperatura tijela se povisi a kod stajanja dolazi do naglog zahlađivanja.  Ako smo slojevito obučeni, možemo prilagoditi odjevne predmete ovisno o potrebama našeg tijela. Najčešće su to majica potkošulja, majica kratkih, dugih rukava (flis), te prigodna jakna ili vjetrovka. Ovisno o vremenskim prilikama uzeti ćemo sa sobom još odjevnih predmeta koji nam mogu biti potrebni. Ukoliko je izlet fizički zahtjevniji a vrijeme izrazito sunčano ili s mogućnošću padavina, dobro je da se u ruksaku nađe i ponešto zamjenske odjeće, kabanica, šilterica.

Ne manje važan dio opreme je i planinarski ruksak koji je poseban i anatomski, sa vanjskih džepovima koji omogućuju bolje raspoređivanje opreme, bolje snalaženje i ugodniju i lakšu nošnju. Kod spremanja ruksaka vrijedi opće pravilo: opremu do koje želimo imati brz pristup (kabanica, boca s vodom, nešto hrane) spremiti ćemo na mjesta koja se mogu lako dohvatiti – džepovi na stranama ili na vrhu ruksaka, dok teže i glomaznije stvari stavljamo pri dnu i bliže leđima.

Od velike je važnosti pratiti vremensku prognozu kako bi mogli predvidjeti vremenske „neprilike“ i osigurati si sigurniji boravak u prirodi. Također, važno je i zdravstveno stanje djeteta kako ne bi došlo do bržeg umaranja, dehidracije ili sličnih neželjenih stanja koje djetetu mogu ostaviti planinarski izlet u lošem sjećanju. Stoga vas molimo da budete savjesni kod prijavljivanja djeteta uslijed bolesti. Kod određenih zdravstvenih stanja važno je vodičima napomenuti ukoliko je moguće da djetetu zatrebaju lijekovi za osobnu upotrebu. Prije izleta u prirodu svakako je poželjno da djetetovu odjeću tretirate sa sredstvima protiv krpelja ili ih namažete kremama za sunce.

Vezano za hranu i tekućinu predlažemo običnu vodu u dovoljnoj količini (1 litra) i hranu brzog učinka (energetske pločice, suho voće, čokolada, banana) te gotove sendviče.

U nastavku slijedi kratki popis gore navedene opreme. Nadamo se da vam je ovaj tekst poslužio te da će vam pomoći u pripremama vašeg djeteta za izlete u planinu.

 

OBUĆA I ODJEĆA

  • Majica dugih i kratkih rukava, flis (slojevito)
  • Trenirka, hlače planinarske
  • Gojzerice (visoka cipela)
  • Vjetrovka, čarape (zamjenske), kabanica, jakna, rukavice, marama, kapa, šilterica,

 

OPREMA ZA KRETANJE I BORAVAK U PLANINI

  • Ruksak (planinarski-anatomski)
  • Vrećice za prljavu robu i smeće
  • Higijenska oprema: maramice (vlažne i obične)
  • Ljekovi za osobnu upotrebu, zaštitne kreme, sprejevi
  • Tekućina
  • Hrana brzog učinka i gotova hrana
Podijelite sadržaj

Comments are closed.