Planinarski dom

IMG_2392

Plninarski dom “Zamost” nalazi se u mjestu Zamost u dolini rijeke Čabranke na 321 m nadmorske visine. Dom ima prostranu kuhinju s blagovaonicom za 12 osoba, predsobljem, te 2 wc-a i 1 tuš. Dom raspolaže s 25 postelja, a po potrebi moguće ih je dodati još desetak. Postelje su smještene u tri zajedničke spavaonice (12 + 6 + 7) U prizemlju se nalazi velika dvorana za 60-tak osoba, šank i 2 wc-a – pogodno za veće grupe, predavanja, škole planinarskih vještina, druženja, veselice…

ATRAKCIJE U BLIZINI DOMA I UVJETI KORIŠTENJA:

Rijeka Gerovčica

Izvire na 1 kilometar od doma ispod 300 metara visoke stijene. Spektakularan izvor nikada ne presuši, mada rijeka ponornica na platou Gerova ljeti ne teče. Na Gerovčici se nalaze dva mlina koji su još u punoj funkciji. Jedan je mlin za žito a drugi je pilana. Oba mlina se nalaze u sastavu etnografskoga muzeja iz Čabra kao izdvojene muzejske zbirke in situ.

Izvor Kupe

Do izvora se stiže za oko 2,15 sati. Izvor se nalazi na praktički istoj nadmorskoj visini kao i dom, a do njega vodi ugodna staza koja cijelom dužinom prolazi uz samu Kupu predstavljajući možda i jednu od najljepših turističkih i planinarskih šetnica u Gorskom Kotaru. Do izvora Kupe se može i preko Svete Gore trasom Goranskog planinarskog puta. Izvor Kupe nalaazi se na području NP Risnjak pa se i za planinare naplaćuju ulaznice.

Sveta Gora

Jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Za malu Gospu okupi se na svetištu i nekoliko tisuća hodočasnika iz okolice Rijeke, Slovenije i naravno Gorskoga Kotara. Do vrha Svete Gore vodi novotrasirani put od Planinarskoga doma u Zamostu – vrijeme hoda cca 1,30 minuta.

Kraljev vrh

Put vodi i dalje prema Tršću ili Čabru zanimljiva je planinarska tura koja najvećim dijelom prati trasu Goranskog planinarskog puta.

Loška stijena

Nalazi se na slovenskoj strani doline a do nje se stiže markiranim putem koji od Pl. doma Zamost vodi preko Osilnice. Za prijelaz na slovensku stranu potrebna je važeća osobna iskaznica.

Osilnica 

Osilnica i njena ugostiteljska ponuda nalaze se na 15 minuta hoda od doma: ponuda obuhvaća: plivački bazen, rafting na Kupi i bogatu gastronomsku ponudu.

Bistro Klarić i Plešce

Plešce je jedno od najljepših naselja u Gorskom Kotaru a bistro Klarić omiljeno je okupljalište planinara koji borave u domu ili ga posjete samo na jedan dan. Uz vrlo pristupačnu ugostiteljsku ponudu bistro nudi i mogućnost igranja boća na uređenom jogu, a po potrebi i organizaciju zajedničkih ručkova i večera nudeći piće i infrastrukturu za takve zabave.  U Plešcima je tijekom  ljeta moguće posjetiti etno muzej Palčava šiša, a po dogovoru moguće je koristiti i sportske terene u sportskom parku (nogomet, rukomet, mali nogomet.

UVJETI / CIJENE KORIŠTENJA DOMA:

NOĆENJE s korištenjem kuhinje:

6,50 EUR – PLANINARI (s važećom iskaznicom HPS-a, slovenskog i hercegbosanskog planinarskog saveza)

11,00 EUR – OSTALI KORISNICI DOMA

4,00 EUR – PLANINARI PD TUHOBIĆ

+ boravišna pristojba  TZ Čabar: 0,7 EUR kn po osobi (za sve kategorije)

Članovi PD Tuhobić za svakih 16 sati rada (2 dana) u korist društva (uređenje doma i okoliša, akcije, markacijski poslovi, vođenje izleta, rad u planinarskoj školi i slično) ostvaruju jedan besplatni vikend za dvije osobe. Članovi s više od 100 dobrovoljnih radnih sati (15 dana) koriste dom besplatno, za dvije osobe, tijekom cijele godine.