098 338 005 pdtuhobic@gmail.com

Brdo Katarina – Veli Vrh

Devet je sati, nedjeljno jutro i nas dvadesetak članova i jedan koji nije (još!) član kreće s okretišta autobusa broj 4 na Braščinama u obilazak i istraživanje brda Katarina. Ova zelena oaza nadomak grada, poznata je po brojnim vojnim utvrdama i građevinama i za većinu nas bila je do danas gotovo nepoznata. Ostavljamo Braščine i predivan (iako maglovit) pogled na Rijeku iza sebe i zaranjamo u ovo neotkriveno zelenilo. Na prvom križanju slušamo kratko povijesno predavanje o bunkerima i vojnoj važnosti brda Katarina kroz povijest pa nastavljamo stazom dublje u šumu. Nakon kraćeg hodanja izbijamo na drugu stranu brda gdje nas obara s nogu pogled na Orehovicu, Pašac i predivni kanjon Rječine. 

 

    Sorry, photo gallery is empty.

 

Da je vedrijeg vremena vidjeli bi i grobničke Alpe, ali ne možemo imati baš sve. 🙂 Duž većeg dijela staze vidimo ostatke vojnih obrambenih utvrda, a glavnim dijelom puta prolazimo i oko obrambene utvrde Katarina B u koju ćemo nešto kasnije i ući. Vidimo duž puta otvore utvrde, dobro skrivene, koji bi možda nepažljivom prolazniku mogli promaknuti. Nekima od nas umalo i jesu. 🙂 Staza je dobro označena planinarskim markacijama kao i markacijama riječkih šetnica, ali mi smo se naravno pouzdali u našeg vodiča.

    Sorry, photo gallery is empty.

Pogled na kanjon je očaravajuć. Stižemo nakon nešto više od sat vremena laganog hoda do Velog Vrha. Tu je mjesto za ćakule, zalogaje, gutljaje i grupno fotkanje. Većina nas je ugodno iznenađena mogućnostima koje pruža ova šuma toliko blizu grada. Sve u svemu razmjenjujemo dojmove o Velom Vrhu, slušamo i druge planinarske priče, a sve s pogledom na Grad Grobnik. I dalje je maglovito, ali temperatura je dosta visoka iako je tek polovica veljače.

    Sorry, photo gallery is empty.

Krećemo prema utvrdi Katarina B. Nakon kraćeg vremena ispred samog smo ulaza u utvrdu. Ako vam nije poznato gdje se ulaz nalazi dosta je dobro sakriven i stopljen s okolišem pa se ranije raspitajte. Dobivamo plan utvrde, stavljamo čeone lampe i spuštamo se stepenicama unutra. Neki su zbog pretijesnog prostora okrenuli leđa par koraka nakon ulaza i otišli nas pričekati na zraku.

    Sorry, photo gallery is empty.

Utvrda je kružna,  u njoj je moglo boraviti i do 150 ljudi, hodamo i zamišljamo kako im je moralo biti unutra s obzirom da je naših dvoje pobjeglo vrlo brzo van. Mi “hrabri” prošli smo cijelu utvrdu i zavirili u svaku prostoriju.
Na kraju se spuštamo do glavne zgrade ove utvrde pa malo dalje od starog libanonskog cedra i s maglovitim pogledom na Rijeku imamo trenutak za drugo grupno fotkanje. Tu se pomalo opraštamo od brda Katarina i vraćamo se prema autima. Napravili smo kružnu turu, razgibali se, podružili i vidjeli i čuli štošta novo, a stižemo i kući na ručak.
Zabavna i poučna nedjelja s Tuhobićem!

Ljudi, Veli Vrh vas čeka,  to je pravo zeleno blago do kojeg vozi i gradska linija autobusa.

Želite nam se pridružiti na nekom od sljedećih izleta? Bacite oko na raspored izleta i javite nam se. 😉
Galerija:

    Sorry, photo gallery is empty.

Podijelite sadržaj

Comments are closed.