Mala planinarska škola

Dvodnevno zimovanje u Gomirju

Dragi mali planinari,

Evo stigla je i dugo očekivana najava zimovanja, koje smo malo za promjenu ove godine odlučili organizirati u malom mjestu Gomirje, blizu Vrbovskog. Znači još uvijek se nalazimo u Gorskom Kotaru ali nešto malo dalje od dobro nam znanog dvorca u Staroj Sušici. A s obzirom da mijenjamo destinaciju morali smo promijeniti i prijevozno sredstvo 🙂 tako da ćemo na veliko uzbuđenje svih mališana, putovati vlakom. Vjerujemo da nam zabave neće faliti ali vas ipak molimo još samo da s nama mantrate na riječ snijeg kako bi nam veselje bilo još veće! A ako nam bude tako dobro da ne može biti bolje, tko zna, možda organiziramo još jedno zimovanje/ljetovanje 😉

PLAN IZLETA

 1. dan   SUBOTA (16.02.)

Polazak u 7 ujutro sa željezničke stanice. Dolazak u Gomirje oko 9 sati. Smještaj u Lovačku kuću gdje ćemo boraviti dva dana. Marenda iz ruksaka te odlazak na sanjkanje. Ručak u 13 h, odmor, slobodne aktivnosti i igre u prirodi. Užina u 15 h i planinarenje u okolici kuće. Večera 18:30, maškarani party. Noćenje.

2. dan NEDJELJA (17.02.)

Buđenje i doručak. Sanjkanje i planinarenje po snijegu. Marenda (voće) i planinarsko natjecanje+kviz. Ručak u 13 h, odmor i slobodne aktivnosti u prirodi. Užina u 15 h. Povratak s vlakom u 16 h.

Cijena izleta (u cijenu uključen prijevoz s vlakom, noćenje, svi obroci)

300 kn

Potrebno za izlet: nepromočiva odjeća i obuća za snijeg, gojzerice, zimska odjeća, lopatica za sanjkanje, maska i obuća za maškarani party. Osim odjeće za putovanje potrebno je imati još dvije presvlake, pidžamu, pribor za higijenu, papuče.

Radujemo se jako ovom izletu, budite brzi jer mjesta su nažalost ograničena.

Prijave na mail: malaplaninarskaskola@gmail.com do Valentinova 🙂

 

 

Mali planinarski izlet na Veli Vrh – 26.01.

Nakon kratke pauze vraćamo se u igru s prvim izletom u 2019.,  s nadom da ćemo ovogodišnjom ponudom izleta uspjeti nadoknaditi i one koje zbog vremenskih uvjeta nismo uspjeli održati prošle godine.

Za početak smo se odlučili na jednu bližu i vrlo pristupačnu turu, a opet dosta izazovnu za naše male planinare jer nam zapravo od samog početka staze slijedi uspon sve do vrha, točnije Velog Vrha.

Planinarska staza koju su volonterski uredili mještani Drenove kreće od drenovske Crkve gdje ćemo se i iskrcati s autobusom i krenuti s planinarenjem, sve do vrha gdje nas očekuje neopisiv pogled na Kvarnerski zaljev, Učku, otoke i grad Grobnik.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti u velikom broju i iskoristiti još jednu lijepu priliku za aktivni boravak u prirodi i na svježem zraku.

Vidimo se! 🙂

Osnovne informacije o izletu:

Gdje: Veli Vrh 

Kada: subota  26.01.2019.

Vrijeme: nalazimo se u 8:45  na Trgu bana Jelačića, polazak je predviđen u 9h a povratak u 15 h u Rijeku (Trg bana Jelačića)

Cijena izleta: između 50 i 60 kn (ovisno o broju prijavljenih)

Preporuke za izlet: marenda iz ruksaka (2 sendviča, sok, voda (1L), vočka/energetska pločica), visoka cipela, duge hlače-trenirka, majica na kratke i duge rukave, flis, vjetrovka (jakna), zimska kapa, rukavice (ovisno o prognozi).

Prijave za izlet: na mail: malaplaninarskaskola@gmail.com. do četvrtka 24.01.

 

 

OBAVIJEST

ZBOG MALOG BROJA PRIJAVLJENE DJECE, IZLET “POTRAGA ZA BLAGOM SV.NIKOLE” OTKAZUJE SE.

 

Mali planinarski izlet: Potraga za blagom Sv. Nikole – ODGOĐENO ZA 15.12.

 

 

Dragi roditelji i maleni planinari, pozivamo vas na predblagdanski izlet u organizaciji PD Tuhobić. Jedino što ovaj izlet razlikuje od prethodnih je dolazak jednog nama vrlo znanog barbe s bijelom bradom i štapom, koji nosi, pogodite što? Poklone! To je također i tradicionalni izlet koji već nekoliko godina društvo organizira a djeca jednostavno uživaju.

Ove godine posjetit ćemo brdo Solin u Kostreni, koje se uzdiže iznad uvale Martinšćice i Draškog potoka a poznato je već neko vrijeme po arheološkim istraživanjima o kraju.

Ne preostaje vam drugo nego da se prijavite i uvjerite u našeg jedinog pravog Sv.Nikolu!  I napravite to što prije kako bi mogli osigurati dovoljan broj poklona za svu djecu 🙂

Osnovne informacije o izletu:

Gdje: Solin – Kostrena

Kada: subota  8.12.

Vrijeme: nalazimo se u 8:45  na Trgu bana Jelačića, polazak je predviđen u 9:00 a povratak u 16:30 u Rijeku (Trg bana Jelačića)

Cijena izleta: 50 kn

Potrebno za izlet: marenda iz ruksaka (2 sendviča, sok, voda (1L), vočka/energetska pločica), visoka cipela-gojzerica,  duge hlače-trenirka, majica na kratke rukave, dugi rukavi, vjetrovka-jakna (odabrati ovisno o vremenu).

Preporuke: namazati se repelentima za zaštitu od insekata.

Prijave za izlet: na mail: malaplaninarskaskola@gmail.com. do četvrtka 6.12.

U slučaju lošeg vremena potraga za blagom će se održati sljedeću subotu, 15.12.

 

 

Mali planinarski izlet na Platak – subota 17.11.

Dragi roditelji,

U suboti koja nam slijedi ponoviti ćemo izlet koji prošle godine nismo uspijeli ostvariti radi vremenskih neprilika, s nadom da će nas bar za ovu godinu vrijeme još malo poslužiti.

Platak je mjesto od posebnog značenja za “nas malo starije” a sjećanja nas vode daleko u prošlost kada smo sa svojim obiteljima vrijeme provodili sanjkajući se zimi te roštiljajući u proljeće i ljeto.

Nakon dugogodišnjeg zahlađenja vratilo nam se zlatno doba Platka koji danas nudi mnoštvo sportsko-rekrativnih i turističkih usluga za sve generacije. I mi ćemo jednim dijelom doprinijeti njegovom rastu i razvoju upravo održavanjem tradicije odlaska i boravka u šumama Platka.

Plan nam je izleta obići šetnice u okolici Malog i Velikog doma, zatim pronalazak adekvatnog mjesta za izradu takozvanog bivka ili prirodnog skloništa a na povratku malo livadarenja uz organizirane društveno zabavne i natjecateljske igre.

Osnovne informacije o izletu:

Gdje: Platak – šetnice oko doma

Kada: subota  17.11.

Vrijeme: nalazimo se u 8:45  na Trgu bana Jelačića, polazak je predviđen u 9:00 a povratak u 16:30 u Rijeku (Trg bana Jelačića)

Cijena izleta: od 80do 100 kn

Potrebno za izlet: marenda iz ruksaka (2 sendviča, sok, voda (1L), vočka/energetska pločica), visoka cipela-gojzerica,  duge hlače-trenirka, majica na kratke rukave, dugi rukavi, vjetrovka-jakna (odabrati ovisno o vremenu).

Preporuke: namazati se repelentima za zaštitu od insekata.

Prijave za izlet: na mail: malaplaninarskaskola@gmail.com. do četvrtka 15.11.

Izlet male planinarske škole: Podkilavac – put prema Hahliću

Dragi roditelji i mali planinari,

početak je nove pedagoške godine pa bi bilo u redu da se i mi krenemo družiti. Pripremili za vas mnoštvo izleta, od kojih će neki biti zajedno s roditeljima. Ako se djeca budu složila s tim naravno. Najprije moramo pitati njih 🙂

Za prvi izlet odlučili smo se za jedan prekrasan put koji iz mjesta Podkilavac vodi za Hahliće. Velike travnate površine dopustiti će nam da se lijepo ali i sigurno rastegnemo i fizički pripremimo za malo strmije terene u sljedećim planinarskim izletima. Biti će to cjelodnevni izlet kakve smo već imali prilike raditi prošle godine a nadamo se da ćemo po putu sresti i neku domaću životinju 😉

.

Kada:  20.10.  od 9 do 15 h (nalazimo se u 8:45 na Trgu bana Jelačića)

Gdje: Podkilavac

Cijena izleta: ovisi o broju prijavljenih (između 50 i 70 kn). Plaća se prilikom ukrcaja.

Potrebno za izlet: ruksak, sendviči, voda, visoka cipela, dugačka odjeća, vjetrovka (ovisno o vremenu)

Prijave za izlet: na mail: malaplaninarskaskola@gmail.com. do četvrtka 18.10.

 

 

Mali planinarski izlet na Platak

 

Dragi naši roditelji i mališani, spremni smo za još jedan izlet, ovoga puta na Platak!

Platak je mjesto od posebnog značenja za “nas malo starije” a sjećanja nas vode daleko u prošlost kada smo sa svojim obiteljima vrijeme provodili sanjkajući se zimi te roštiljajući u proljeće i ljeto.

Nakon dugogodišnjeg zahlađenja vratilo nam se zlatno doba Platka koji danas nudi mnoštvo sportsko-rekrativnih i turističkih usluga za sve generacije. I mi ćemo jednim dijelom doprinijeti njegovom rastu i razvoju upravo održavanjem tradicije odlaska i boravka u šumama Platka.

Plan nam je izleta obići šetnicu „Sleme“ koja vodi kružno širokom šumskom stazom obroncima Slemena uz mogućnost laganog uspona na vrh Sleme (1327 m). Zatim, pronalazak adekvatnog mjesta za izradu takozvanog bivka ili prirodnog skloništa a na povratku malo livadarenja uz organizirane društveno zabavne i natjecateljske igre.

Osnovne informacije o izletu:

Gdje: Platak – šetnica Sleme

Kada: subota  12.05.

Vrijeme: nalazimo se u 8:45  na Trgu bana Jelačića, polazak je predviđen u 9h a povratak u 16h u Rijeku (Trg bana Jelačića)

Cijena izleta: 80 kn

Potrebno za izlet: marenda iz ruksaka (2 sendviča, sok, voda (1L), vočka/energetska pločica), visoka cipela-gojzerica, šilterica, duge hlače-trenirka, majica na kratke rukave, dugi rukavi (odabrati ovisno o vremenu).

Preporuke: namazati se kremom sa faktorom te repelentima za zaštitu od insekata.

Prijave za izlet: na mail: malaplaninarskaskola@gmail.com. do četvrtka 10.05.

   

 

Planinarski izlet “Breza – Kastav – Breza”

Dragi naši roditelji i mališani, sa zadovoljstvom najavljujemo još jedan planinarski izlet Male planinarske škole. Radi se o šetnici Breza – Kastav koja se nalazi u Kastavskoj šumi. Za početak, nekoliko riječi o samom izletu. Sve šetnice u kastavskim šumama Lozi i Lužini počinju i završavaju u Kastvu, a različite su po dužini i vremenu obilaska te vrlo prigodne za obiteljske izlete. Mi smo se ovoga puta odlučili na šetnicu krenuti iz malog slatkog sela Breza, sa tek nekoliko stanovnika, jer nam to najviše odgovara, kako dužinom tako i težinom obilaska. U sklopu izleta predviđen je posjet Šparožnoj Špilji, najvećoj špilji u Kastavštini, dugačkoj više od 540 m, s dubinom od čak 101 m. Iz tog razloga svrstana je u kategoriju velikih speleoloških objekata, sa dovoljno velikim i prostranim dvoranama otvorenima za posjet. Također, plan je u malim grupicama popesti se i na Mačkov vrh (najviši Kastavski vrh, 504 m).

Kako bi razgledavanje špilje bilo što zanimljivije i oku ugodnije prijedlog je da se djeci osiguraju malene čeone lampe koje jamče poseban doživljaj.  Za one koji žele saznati nešto više o šumama Loze i Lužine te o Šparožnoj jami, može pronaći informacije na sljedećoj stranici: https://www.kastav.hr/clanak/grad-kastav/2014/07/16/etnice-u-lozi-i-lu-ini

Osnovne informacije o izletu:

Gdje: Breza -Mačkov vrh – Šparožna špilja –

Kada: u subotu, 21.04.2018.

Vrijeme: Polazak u 9h ujutro  a  povratak u 15:00 na Trg Bana Jelačića

Cijena izleta: 50 kn

Potrebno za izlet: marenda (iz ruksaka), dovoljna količina vode, slojevito se obući (za topli proljetni dan), čeona lampa, obavezne visoke cipele (gojzerice), poželjno je i staviti nešto od zamjenske odjeće, šilterica, namazati djecu kremom protiv sunca te sprejem protiv krpelja.

Prijave za izlet: do četvrtka 19.04.2018.

U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa a informacija o odgodi biti će stavljena na stranicama pd Tuhobić najkasnije jedan dan prije izleta.  Izlet možete platiti kod vaših odgojiteljica a prijave za izlet molimo na mail: malaplaninarskaskola@gmail.com.

Radujemo se vašim prijavama i velikom odazivu, te još jednom nezaboravnom izletu.

Odgojitelji i vodiči PD Tuhobić.

 Slikovni rezultat za mačkov vrh

Izlet na Krk (poluotok Prniba)

 

Dragi roditelji i mali planinari..

Idemo na Krk! I ajmo to pritom izgovoriti onako entuzijastično, dovoljno da potjeramo kišu koja nas neumorno prati već neko vrijeme. Zašto baš Krk? Upravo zato jer se nadamo da će nas tamo kiša ipak zaobići. 🙂 Ali ne samo zato…Krk nam osim opuštajućeg boravka u blizini mora i morske obale nudi i pregršt lijepo uređenih šetnica. U neposrednoj blizini grada Krka smjestio se poluotok Prniba, za koji kažu da je idealno mjesto za aktivan odmor.

Program izleta: obilazak markiranih šetnica i pustih uvala, a možda se okušamo i u škrapingu na siguran način 🙂

 

 

Osnovne informacije o izletu:

Gdje: grad Krk (poluotok Prniba)

Kada: subota  24.03.

Vrijeme: polazak u 9:00  s Trga bana Jelačića a povratak u 16h u Rijeku (Trg bana Jelačića)

Cijena izleta: 70 kn

Potrebno za izlet: marenda iz ruksaka (2 sendviča, sok, voda, vočka/energetska pločica),

Prijave za izlet: na mail: malaplaninarskaskola@gmail.com. do četvrtka 22.03.

 

 

 

Izlet “Crni Lug” – ODGOĐENO

Dragi roditelji, nažalost zbog bolovanja djece koja su još aktualna, morati ćemo odgoditi i ovaj izlet u subotu. Predlažemo da se isti izlet održi već sljedeći tjedan, 17.2.  s nadom da će nešto snijega još ostati u brdima. A do tada pijte svi puno C vitamina i vidimo se uskoro na našem prvom planinarskom izletu.

Odgajatelji i vodiči PD Tuhobić

 Izlet “Crni Lug” (NP Risnjak)

Dragi roditelji, kao što smo se potajno nadali, vrijeme nam je donijelo i malo snijega. Odlučili smo stoga iskoristiti trenutne vremenske uvjete za malo sanjkanja, hodanja po snježnom pokrivaču i promatranja šume u tom idiličnom zimskom stanju.  Mjesto koje ćemo posjetiti, Crni Lug, smjestilo se u podnožju Risnjaka. Okružuju ga zelene livade i tamna crnogorična šuma po čemu je i dobilo ime.  U samom mjestu nalazi se Uprava Nacionalnog parka „Risnjak“ i glavni ulaz u Nacionalni park koji je ujedno i zaštićeno prirodno stanište mnogih biljki i životinja. Program izleta: planinarenje, igre u snijegu, sanjkanje, organizirani ručak u restoranu.

Osnovne informacije o izletu

Gdje: Crni Lug

Kada: subota, 10.2.

Vrijeme: Polazak u 9h ujutro s Trga bana Jelačića, dolazak u 15h u Rijeku (Trg bana Jelačića)

Cijena izleta: 100 kn

Potrebno za izlet: marenda iz ruksaka (1 sendvič, voda/čaj/sok), nepromočiva odjeća i obuća za snijeg, lopatice za sanjkanje, rezervna obuća i odjeća.

Prijave za izlet: na mail malaplaninarskaskola@gmail.com. do petka 9.2.

Radujemo se vašim prijavama s nadom da će nas ovaj puta vrijeme poslužiti.

 

 

 

 

 

 

 

Izlet “Kastav-Breza”  ODGOĐENO!

Dragi roditelji, zbog lošeg vremena odgađa se naš prvi izlet u sklopu Male planinarske škole. O sljedećem izletu biti ćete obaviješteni putem internet stranice i svog odgojitelja u vrtiću. Nadamo se da će nas vrijeme ubuduće poslužiti, tko zna, možda nas iznenadi i koja pahulja snijega 🙂

 

 

 

Planinarski izlet “Kastav-Breza”

Dragi naši roditelji i mališani, sa zadovoljstvom najavljujemo naš prvi planinarski izlet Male planinarske škole. Radi se o šetnici Kastav- Breza koja se nalazi u Kastavskoj šumi. Za početak, nekoliko riječi o samom izletu. Sve šetnice u kastavskim šumama Lozi i Lužini počinju i završavaju u Kastvu, a različite su po dužini i vremenu obilaska te vrlo prigodne za obiteljske izlete. Mi smo se ovoga puta odlučili na šetnicu koja po nama najviše odgovara djeci predškolskog uzrasta, kako dužinom i težinom obilaska tako i okolinom i obilježjima u prirodi. Međutim, kako nam naš izlet ne bi bio baš prezahtjevan, autobus za povratak čekati će nas u malom slatkom selu Breza, sa tek nekoliko stanovnika. Također, u sklopu izleta predviđen je posjet Šparožnoj Špilji, najvećoj špilji u Kastavštini, dugačkoj više od 540 m, s dubinom od čak 101 m. Iz tog razloga svrstana je u kategoriju velikih speleoloških objekata, sa dovoljno velikim i prostranim dvoranama otvorenima za posjet. Kako bi razgledavanje špilje bilo što zanimljivije i oku ugodnije prijedlog je da se djeci osiguraju malene čeone lampe koje jamče poseban doživljaj. U pripremi je i posebno iznenađenje čije odobrenje tek čekamo stoga ćemo taj dio izleta za sada ostaviti tajnim. 🙂 Za one koji žele saznati nešto više o šumama Loze i Lužine te o Šparožnoj jami, može pronaći informacije na sljedećoj stranici: https://www.kastav.hr/clanak/grad-kastav/2014/07/16/etnice-u-lozi-i-lu-ini

 

Osnovne informacije o izletu:

Gdje: Kastav – Breza (Kastavska šuma)

Kada: u subotu, 3.02.2018.

Vrijeme: Polazak u 9h ujutro s Trga bana Jelačića, povratak u 14:30 iz mjesta Breza

Cijena izleta: 50 kn

Potrebno za izlet: marenda (iz ruksaka), dovoljna količina vode, ugodna i udobna odjeća i obuća- slojevito se obući, čeona lampa

Prijave za izlet: do četvrtka 1.02.2018.

U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa a informacija o odgodi biti će stavljena na stranicama pd Tuhobić najkasnije jedan dan prije izleta.  Izlet možete platiti kod vaših odgojiteljica Leticije, Majde, Marine, Vidice i Unite a prijave za izlet molimo na mail: malaplaninarskaskola@gmail.com.

Kako pripremiti dijete za izlet, sa informacijama o odgovarajućoj odjeći i obući možete pročitati uskoro na stranicama društva.

Radujemo se vašim prijavama i velikom odazivu, te nezaboravnom prvom izletu.

Odgojitelji i vodiči PD Tuhobić.

 

 

Plan izleta Male planinarske škole za 2018. godinu

U sklopu programa Male planinarske škole planirano je realizirati 10 izleta, od siječnja do rujna 2018. godine. Izleti će se provoditi dvaput mjesečno, osim u siječnju i rujnu za koje smo planirali  po jedan izlet a u srpnju i kolovozu predviđena je ljetna pauza. Plan i program  podložni su promjenama ovisno o vremenskoj prognozi i broju prijavljenih. Točan datum izleta sa svim informacijama biti će stavljen na web stranicu tjedan dana prije izleta nakon čega slijede prijave na  malaplaninarskaskola@gmail.com. U nastavku slijedi plan izleta:

 1. Siječanj: “Petehovac”: dan na snijegu
 2. Veljača: “Veli vrh” i “Viškovska šetnica”
 3. Ožujak: “Mali kamenjak” i “Rebar”
 4. Travanj: “Vela peša” i “Vela Učka-Mala Učka”
 5. Svibanj/Lipanj: “Crni lug” i “Platak”
 6. Rujan: edukativna “Malikova staza-Učka

 

 

 

 

 

MALA PLANINARSKA ŠKOLA

za djecu od 4 godine do polaska u školu

 

DJECI NUDIMO

 • kvalitetno iskorišten dan
 • radost druženja i kretanja u prirodi
 • upoznavanje prirodne baštine našega kraja
 • iskustveno učenje o prirodi
 • slobodnu igru
 • organizirane aktivnosti pod stručnim vodstvom

 

VODITELJI MALE PLANINARSKE ŠKOLE SU:

 •  odgojitelji – planinarski vodiči i iskusni planinari;
 • odgojitelji
 • pegagozi
 • stručnjaci edukacijsko-rehabilitacijskog profila
 • izlete vode planinarski vodiči s iskustvom vođenja djece u prirodi

 

KAKO SE UČLANITI U MALU PLANINARSKU ŠKOLU?

Upisom u planinarsko društvo Tuhobić, pri kojemu djeluje Mala planinarska škola te uplatom godišnje članarine u iznosu od 40,00 kuna. (Članstvo u planinarskom društvu donosi dodatno osiguranje za vrijeme boravka u prirodi, omogućava popust na noćenju u planinarskim domovima u Hrvatskoj, Sloveniji i dijelu Bosne te popuste kod kupnje planinarske opreme u nekim trgovinama). 

 

INFORMACIJE O UPISIMA I PRIJAVE ZA IZLETE NA:

malaplaninarskaskola@gmail.com

ili u vašem dječjem vrtiću

 

Nakon Male planinarske škole djeca mogu nastaviti aktivno planinariti kroz Planinarsku sekciju učenika osnovnih škola, koja 50 godina djeluje pri PD Tuhobić.