Na natječaju za sredstva Grada Rijeke PD Tuhobić se prijavio s dva projekta: šetnica Pehlin-Benčani i planinarska šetnica Vežica-Sveti Kuzam. Oba su projekta prihvaćena i za njih su nam odobrena sredstva.

Trasa:

Šetnica Pehlin – Benčani trasirana je tako da prolazi nekim od najzanimljivijih predjela na samoj sjevernoj granici gradskog područja Rijeke. Polazište je na okretištu linije br. “7” na Turkovom (Pehlin) a cilj je u Benčanima stotinjak metara na “teritoriju” općine Viškovo. Trasa može biti skrenuta i tako da završava u okviru gradskih granica, ali tada ne bi prolazila uz spomenik devetorici strijeljanih antifašista, a jedan od ciljeva nam je bio šetnicom obuhvatiti i to mjesto sjećanja.

MISTRAŽ

Od Turkovog prvih stotinjak metara vodi kroz naselja Pehlina: Turkovo, Raštel, Baretićevo. Šetnica potom prati stari put koji vodi do lokve Mistraž. To je jedna, ako ne i jedina sačuvana lokva na području Grada Rijeke. Druga je, koliko znam, mnogo manja i ljeti obavezno presuši, a nalzi se na brdu Rebar, poviše draškog zaselka Sveti Jakov i uz nju će proći naša druga šetnica. Lokva Mistraž danas je uređenja (možda malo i previše s betonskim obzidom), u njoj žive čak i tri kornjače (čančare), nemaviše automobilskih guma ni olupina,  a oko lokve MO Pehlin uređuje klupe, stolove mjesta za piknik pa bi uskoro tu moglo nastati ugodno izletište.

ŠKURINJSKI POTOK

Nakon Mistraža spuštamo se blagom strminom prema koritu Škurinjskoga potoka. Nekada je obilovao vodom o ćemu svjedoči i kameni most od netesanog kamena. Šteta da u potoku nema vode, barem ne ovdje visoko, vjerojatno su izvorišta poremećena gradnjom kuća oko Vele straže i čestim miniranjima prije tridesetak godina. Potok, navodno još teže nizvodno od škurinjskih trgovačkih kompleksa.

PETRCI

Iz potoka se uspinjemo zapuštenim livadama koje su sada obrasle grmljem, akacijama a ponajviše kupinama prema Tibljašima iz kojih potom dosadnim stepenicama, ima ih bezbroj, ali nisu jako naporne, stižemo u Petrci, do autobusnog okretišta. Ali prije toga, na vrh stepenica treba zastati i uživati u prekrasnom pogledu na Riječki zaljev…

ŠUMA

Od Petrci idemo prema Kablarima, ali tek toliko da dođemo do kraja mjesta i potom okrećemo lijevo trasom dalekovoda. Tu je carstvo šparuga, to možemo posvjedočiti, a meni se čini da su tu rado viđene i sunčanice i pokoja druga gljiva. Što trasom dalekovoda, što pokraj nje, dolazimo do markirane staze koja od Kablara vodi prema Ronjgima i Halubajskim šetnicama. Skrećemo tom stazom dok nam Kablari ostaju desno. Nakon dvjestotinjak metara odvajamo se od staze i skrećemo na manji puteljak koji ulazi u šumu. Vrlo brzo spajamo se sa zapuštenim kolskim putom i nastavljamo njime sve dublje u lijepu šumu graba, jasena i primorskoga hrasta. Nekada su ovdje očito bile sjenokoše, danas livade sve više zarastaju sitnim raslinjem. Put nas kroz duboku šumu vodi do prilaza Benčanima. U jednom trenutku, prije ulaska u selo skrećemo na šumski put lijevo, a potom i na manji šumski odvojak desno te dooke vrtače u kojoj se nalazi spomenik – mjesto strijeljanja Pehlinarskih i Halubajskih antifašista 1943. godine. Stotinjak metara dalje i evo nas na “Petrolejskoj cesti”. Kraj puta. Tu blizu možemo doći do autobusne stanice i nekom od lokalnih linija vratiti se u grad, ili pješke natrag kao što smo i mi. Jer na Mistražu nas je čekao fažol s kobasicom, ukusan kako samo može biti, kojim nas je počastilo PD Tuhobić

OCJENA

Izvanredna šetnica za obiteljsku šetnju prirodom, šetnja za starije osobe, mlade koji ju mogu i pretrčati (ali tada se gubi draž lijepih pogleda i malih ali vrijednih detalja uz put).

20140524_100313

Dio trase ispod dalekovoda između Petrci i Kablari

Za preporučiti!