DOLOMITI 2017.

RIFUGIO AURONZO – TRE CIME DI LAVAREDO

1.-2. 7. 2017.


Pred nama je još jedan, sad već tradicionalan izlet u Dolomite. Za cilj ovogodišnje „gite“ izabrali smo „Alpski raj“ – predio poznat kao „Tre Cime di Lavaredo“. Dva ćemo se dana „motati“ oko njih ali na njih se nećemo penjati jer su to vrlo zahtjevni alpinistički smjerovi. No izlet smo ipak koncipirali i rekreativno i naglašeno sportski.

Grupa „A“ u dva će dana ispenjati dva vrlo zahtjevna planinarska puta osigurana sajlama, ljestvama i drugim pomagalima. Torre di Toblin i Monte Paterno izazovi su po mjeri.

TRECIME DI LAVAREDO

Rekreativci iz grupe „B“ će imati dva vrlo zanimljiva uspona iznad 2500 i 2600 metara, ali ne previše teška. Prilikom jednoga uspona proći ćemo i kroz tunele iz 1 svjetskog rata te po jednoj umjetnoj polici dovoljno širokoj da ne predstavlja nelagodu.

I na svim tim pješačenjima stalno će oko nas biti Tre Cime, svizci i mala alpska jezera!

1 DAN – 1. 7. 2017. – SUBOTA

 5:00 – POLAZAK IZ RIJEKE

Najvećim dijelom idemo istom cestom kao i prošle godine, moramo od Tolmeza doći u dolinu rijeke Cadoro. Tu ćemo skrenuti desno prema gradiću Auronzo di Cadoro. Planinari iz tog gradića bit će nam domaćini u domu.

Iz Auronza odlazimo prema mjestu Misurina (imaju lijepo jezero), a od tuda se onda privatnom cestom penjemo autobusom sve do 2330 metara nas morem gdje se nalazi „naš“ rifugio.

12:00 – DOLAZAK AUTOBUSOM DO PLANINARSKOG DOMA AURONZO – 2333 m/nm

RUČAK IZ RUKSAKA – Prije ili poslije ručka smjestit ćemo sve što nam je potrebno za noćenje i hodanje u sobe / sobu.

Nakon smještaja i okrijepe ići ćemo se protegnuti na prvo planinarenje.Formirat ćemo dvije grupe, ali uvijek ćemo dio puta ići zajedno.

14:00 – GRUPA „A“*  – USPON NA TORRE DI TOBLIN  – 2617 m/nm

 • vrlo zahtjevan uspon – kaciga i komplet samoosiguranja
 • dio puta zajedno s grupom „B“
 • vrijeme uspona 2,00 sata, silazak najmanje još toliko
 • visinska razlika po putu 600

GRUPA  „B“ – USPON NA VRH SASSO DI SESSTO- 2539 m

 • vrijeme uspona cca 1,30 – 2,00 sata
 • visinska razlika po putu 280m
 • prolazi se uz dva planinarska doma

Staza je položena, prolazi se zanimljivim krajolikom i pokraj dva planinarska doma u kojima se može zastati – jer ne žuri nam se. Uspon na Toblin je prilično zahtjevan i potrebna je oprema za samo osiguranje, kaciga i dosta vještine. Bit ćemo rigorozni što se opreme tiče!

Uspon na Sasso di Sesto je „šala mala“ – najvećim dijelom idemo po širokom makadamskom putu. Kad se grupa „A“ odvoji slijedi stotinjak metara laganog uspona do širokog kupolastog vrha s kojeg se pruža pogled na planinsku grupu Cristalo, Tre Cime i niz drugih prekrasnih planina, a pod nama leži nekoliko planinskih jezera.

18:30 – POVRATAK U DOM    

19:00 – VEČERA – SPAVANJE

 

2 DAN- 2. 7. 2017. NEDJELJA

06:00 – USTAJANJE                  07:00 – DORUČAK

 

08:00 – GRUPA „A“ – USPON NA MONTE PATERNO 2744 m/nm

Dio puta ide se zajedno s grupom „B“. Na posljednjem raskrižju se odvaja lijevo i potom se kroz škrbinu pomalo spušta. Ali vrlo brzo ponovo imamo uspon, pa ulazak u drugu škrbinu i uspon uz pomoć osiguranja. Poslije tog uspona valja prijeći preko mosta  (dosta sigurno izgleda na slikama), a onda nov uspon uz sajlu po gotovo okomitoj stijeni. Nakon tog uspona koji je kratak, slijedi lakši dio po grebenu položenim putom do „zelo razglednega vrha“.

08:00- GRUPA „B“ – USPON NA CRODA FISCALINA DI MEZZO- 2675 m/nm 

Najprije idemo cestom, potom mulatijerom pa na kraju prečimo sipar ali sve bez većeg uspona. Poslije sipara čeka nas zatravnjena visoravan puna svizaca. Nakon svizaca nastavljamo mulatijerom do jezera Laghi di Cengia. Od tuda se još malo penjemo uz bivak Toni,mali izvorčić sve doraskrižja. Grupa „A“ ide lijevo na Monte Paterno, a mi desno nastavljamo prema Crodi. Sada slijedi najzanimljiviji dio puta. Počinjemo lagani uspon koji nas dovodi do široke umjetne police preko koje dođemo do grebena kojim nastavljamo sve do škrbine. Od škrbine se odvajamo putem desno i dolazimo do vojničkog tunela (nije dug ali treba svjetiljka) i kroz taj tunel izlazimo na završni lagani uspon koji traje desetak minuta. I evo nas na vrhu.

 • 14:00 – POVRATAK GRUPE „A“ i „B“ U RIF. AURONZO

 • 14:00 – RUČAK IZ RUKSAKA

 • 15:00 – POLAZAK ZA RIJEKU

 • 21:00 – 22:00 – DOLAZAK U RIJEKU (možda i koju minutu ranije)

 

TROŠKOVI:

PRIJEVOZ, NOĆENJE I DORUČAK =   390,00 kn po osobi

(uračunata je i vožnja autobusom do doma po cesti koja se posebno naplaćuje).

UPLATE U DVIJE RATE –

1 RATA 200,00 kn prilikom prijave;

2. RATA  do 1. lipnja

 

U domu je moguće dobiti i večeru. Večera je tipa buffet (švedski stol) s tri glavna jela, predjelima, 3-4 priloga i više vrsta kolača. Cijenu ćemo saznati kasnije (kad budu znali meni), ali kreće se od 10 – 20 eura

 

PRIJAVE: PD TUHOBIĆ, SRIJEDOM OD 19,30 – 20,30, DELTA 5*

*lista putnika slaže se prema redosljedu uplata

 

Vođa puta: Damir Konestra, Planinarski vodiči: Vanja Blažić i Damir Konestra

                                                Pomoćnici vodiča: grupa „A“ – alpinisti pripravnici Tuhobića

                                                Pomoćnici vodiča: grupa „B“ – vodič iz grupe