Plan izleta:
08.00 – okupljanje na Vratima Jadrana (sjever)

08.30 – pokret via: tunel Učka, izlaz Lupoglav, skrećemo desno za Lanišće, obilazimo Lanišće, prolazimo kroz Račju Vas i eto – Rašpor.

09.15 – smještamo aute tako da nisu na prolazu, pripremamo se za polazak.

09.30 – krećemo polako po pp210 put vrha Gomila.10.00 – prvih pola sata idemo po pješačkom markiranom putu, potom izbijamo na makadamsku cestu koju gazimo cca 15 minuta.

10.15 – dolazimo do križanja s pp 200 (IPP) – tu se “skidamo s ceste” i krećemo po trasi pp200 uzbrdo. Uspon je dosta strm, ali staza je dobro položena, iz šume izlazimo na zatravnjeni obronak po kojem idemo uzbrdo.

10.45 – na Vrhu smo – cca sat i pol, maksimalno 2 sata od Rašpora.11.00 – s vrha nam se još ne ide – pogled je savršen (ako je pogled) – vidi se Triglav, Cres, Učka, Velebit, Poreč – ma cijela Istra… Snježnik i Snežnik, Obruč skroz u daljini na istoku, a Žbevnica nam je u susjedstvu.

11.30 – svemu dođe kraj, mora se nizbrdo – imamo dvije mogućnosti:A – nastaviti Istarskim planinarskim putom (pp200) prema Orljaku, pa onda nakon 1 sat skrenuti desno na pp220 koji nije označen na kartama ali jest u prirodi – tim putom u

12.30 dolazimo u podnožje Rašporskog kaštela. Penjemo se 15 min uzbrdo i dolazimo do “čuke” obrasle borovom šumom a u njoj skriven kaštel. U njem skriven Rašporski kapetan (Kapitano di Raspo) Balbo koji upravo piše izvještaj o upadu konjanika Vuka Frankopana Tršaškog iz Muna na područje Račje Vasi…B – idemo natrag putom kojim smo došli, ali nastavljamo makadamskom cestom ponovno do podnožja Rašporskog kaštela.

12.30 – dalje je isto kao pod (A).

13.15 – krećemo s Kaštela put Rašpora.

13.45 – eto nas u Rašporu.Ako je još rano za poć doma imamo dodatnu zanimaciju –14.00 – iz Račje vasi idemo prema Gomili.

14.30 – skrećemo lijevo do zanimljive pećine Sv. Jelene.

14.45 – vraćamo se u Račju Vas. Vuka Frankopana odavno nema, a nema baš ni drugih stanovnika… Sad je već vrijeme za doma – može se u Lupoglavu sjesti na kavu.

VODIČ: Damir Konestra 098 338 005

PRIJAVA ZA IZLET: Na mobitel vodiča, ili putem vibera u grupi “Tuhobić”. OPREMA: Obuća i odjeća za hladnije vrijeme s mogućnošću kiše (kabanica ili najlonski pončo u ruksaku), gamašne su također poželjne, u autu rezervna suha odjeća, štapovi (dobro će doći na usponu i silasku).

Na vrhu Gomile je žig i upisna knjiga pa ponesite svoje dnevnike.

IZJAVA: Svatko dolaskom na izlet potvrđuje svoju psihofizičku spremnost za sudjelovanje na izletu. Tijekom izleta slušaju se upute vodiča.

DOPUNA: Izlet će se odgoditi samo u slučaju većeg nevremena – pratiti obavijesti (Viber/FB) tijekom subote! 

PRIJAVA ZA IZLET: Na mobitel vodiča, putem vibera u grupi “Tuhobić” ili putem forme.  

[ngg src=”galleries” ids=”1″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]