POLAZAK:  6,00 Jelačićev trg (povratak za Rijeku oko 17,00 sati)

UDIO U CIJENI PRIJEVOZA:   30,00 Eur  – prijevoz autobusom

ROK ZA PRIJAVU:  11.10.2023.

UPLATE:  srijedom u prostorijama društva od 18:30 do 19 sati ili u dogovoru sa Vanjom 0915326946

VODIČI: Vanja Blažić i Edo Badnjević

TEŽINA STAZE: Staza je srednje teška

Vrijeme hodanja:  5-6 sati

Kudin most: Najljepša priča o ljubavi podno moćnog Velebita.

Nedaleko od mjesta Golubić u okolici Obrovca nalazi se most čija ljepota očarava jednako kao i priča o njegovom nastanku. Legenda kaže kako je mladić Kude, mlinar u mlinu na Krupi, na drugoj strani rijeke ugledao djevojku Mandu u koju se odmah zaljubio. Da bi došao do nje morao je preskakati s kamena na kamen, ali Mandi baš nije išlo skakutanje po kamenju. Da bi mladi ljubavnici lakše došli jedno do drugoga, Kude je izgradio prekrasan kameni most koji se sastoji od 12 lukova napravljenih od sedrenih blokova i koji danas, nakon renovacije, ponosno stoji na prekrasnoj rijeci i privlači sve više izletnika i ljubitelja prirode.

Opis puta:

Autobus nas ostavlja na početnoj točki blizu sela Ravni Golubić, odakle se do dna kanjona spuštamo stazom Vratolom prema ušću Krupe u Zrmanju i produžujemo do slapa Veliki buk na Zrmanji. Vraćamo se do ušća i hodamo po kršu uzvodno uz rijeku Krupu sve do Kudinog mosta.

Onda ćemo upoznati najljepši dio Krupe, njene raskošne slapove i sedrene kaskade, te prelaskom preko Kudinog mosta doživjeti čaroliju priče o ljubavi, uz saznanje da je Kudin most najstariji očuvani prijelaz preko rijeke.

Tu ćemo napraviti veću pauzu i uživati u ljepoti prirode i kamenom remek djelu dugačkom 109 m.

Zatim se penjemo stazom uz kanjon u mjesto Golubić gdje će nas čekati autobus.

OPREMA: Osobna planinarska oprema (klikni za detalje) prilagođena godišnjem dobu i planini.  Planinarske cipele, štapovi, odjeća prema prognozi, zaštita od sunca, dovoljno tekućine, hrana iz ruksaka.

PRIJAVE: viber grupa, web

VAŽNO: Sudionik izleta može otkazati sudjelovanje do tri dana prije polaska na izlet ( 12.10.2023. ) s mogućnošću povrata uplaćenog novca. Ako se izlet otkazuje dva dana prije polaska ( 13.10.2023. ), povrat uplaćenog novca nije moguć, ali sudionik izleta može za sebe pronaći zamjenu.

Napomena:

Na izletu, sudionici su dužni poštivati upute i odluke vodiča, koji se u vođenju izleta rukovode dobrobiti za sve članove grupe i stvaranja uvjeta za sigurnost i uživanje svih sudionika na planinarskom izletu.

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s planom i

zahtjevima izleta i da je s njime suglasan, te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, te da izletu pristupa na vlastitu odgovornost.