Polazak: Okupljanje do 9:00 ispred Centra za posjetitelje Poklon

Povratak: U popodnevnim satima oko 16

Prijevoz: Osobni automobili

Organizator: Vanessa 0921715668

Težina: Kondicijski i tehnički lako K1-T1

Izvor slike: Mirko Bjelan

Okupljanje ispred Centra za posjetitelje Poklon 8:45 sati te polazak u 9 sati. Nakon kraćeg hoda po makadamskoj cesti put nastavljamo šumom.  

Šumski put nas vodi do zanimljivih Orlovih stijena, a sam uspon je kratak, zahtjevnijom stjenovitom dionicom. Vrh Orlove stijene (1076 m) je kamenit, okružen šumom i bez vidika, označen je natpisom imena i nadmorske visine – na stijeni je ugrađen planinarski žig.

Nastavljamo stazom Tihoraja Jelušića, jednom od najljepših na širem području Učke i Ćićarije, a koja ide kroz labirinte stijena, vrtača i jama.

Do vrha Brložnika (1093 m) dolazimo atraktivnim usponom uz pomoć kratke sajle. S vidikovca blizu vrha lijep je pogled na Riječki zaljev, kvarnerske otoke i Orlove stijene. Nakon duže pauze vraćamo se istim putem kroz labirint dubokih jama i visokih stijena prema Centru za posjetitelje Poklon i Planinarskom domu Poklon. Povratak je planiran oko 16 sati.

Žigovi obaju vrhova nalaze se u „Opatijskoj planinarskoj obilaznici“, dok je žig Brložnika neobavezan žig u obilaznici „Po vrhovima Učke i Ćićarije“.

Ukupno vrijeme hoda: oko 5:00 h

Zahtjevnost: kondicijski i tehnički nezahtjevan izlet. Većinom se krećemo nezahtjevnim terenom, a tek ćemo povremeno naići na kraće zahtjevne stjenovite dionice.

Zanimljivost: Tihoraj Jelušić je brodograđevni inžinjer, stručnjak za projektiranje podmornica. Osim toga, bio je član Planinarskog društva Opatija i zaslužan je za izradu karte s ucrtanim planinarskim stazama na Učki.

Oprema: Osobna planinarska oprema (klikni za detalje) prilagođena godišnjem dobu i planini.  Pčvrste visoke cipele (kamenit teren), dosta tekućine (ne alkohol i ne gazirano), hrana za cijeli dan, odjeća prema sezoni i prognozi.

Napomena:  Na izletu, sudionici su dužni poštivati upute i odluke vodiča, koji se u vođenju izleta rukovode dobrobiti za sve članove grupe i stvaranja uvjeta za sigurnost i uživanje svih sudionika na planinarskom izletu.

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s planom i zahtjevima izleta i da je s njime suglasan, te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, te da pristupa na izlet na vlastitu odgovornost.


PRIJAVE:
https://forms.gle/iMTR5gBjBN2VDWip7