Pozivamo vas na obnovljeno tradicionalno planinarsko natjecanje na Učki

TROFEJ TUHOBIĆ 2024. 

OTVORENO PRVENSTVO RIJEKE

Natjecanje u planinarskoj orijentaciji

25. 5. 2024. godine Poklon, Učka

Prošle, 2023. godine obnovili smo natjecanje u planinarskoj orijentaciji na Učki, ponukani činjenicom da u mnogim susjednim državama planinarska orijentacija još uvijek živi bogatim sportskim i natjecateljskim životom, poticajima da se u sklopu Općih planinarskih škola održe i manja orijentacijska natjecanja/vježbe za polaznike škola, te činjenicom da je nekadašnji „Trofej Tuhobić – otvoreno prvenstvo Rijeke u planinarskoj orijentaciji” bilo izuzetno cijenjeno i posjećeno natjecanje koje se organiziralo tridesetak godina  i na kojem se znalo okupiti i stotinjak ekipa.

Ove se godine tako okupljamo na Učki drugi puta na obnovljenom natjecanju da potičemo usavršavanje planinarskih vještina, širimo sportski duh među planinarima i njihovim gostima te da svi zajedno gradimo prijateljstvo. 

Planinarska orijentacijska natjecanja testiraju niz vještina, iskustava i korištenja tehnike i alata za kretanje u prirodi, posebno u planinskim krajevima.

U orijentacijskom natjecanju sudjeluju ekipe od tri do četiri člana raspoređene u četiri dobne skupine, bez obzira na spol – mješovite ekipe.

Natjecanje je dnevno, a natjecatelji će morati pokazati svoje teorijske i praktične vještine vezane uz orijentaciju u prirodi i planinarenje. Jasno i kondicijsku pripremljenost za što brže kretanje terenom.

Prijave  sudionici natjecanja trebaju poslati prijave do: 9. 5. 2024 godine – produženo do 19.5.2024.

Način prijave: e-poštom na adresu: pd.tuhobic@hps.hr poštom na adresu: PD Tuhobić, Delta 5, 51000 Rijeka

Prilikom prijave naznačite u „naslovu/subjectu” ili na koverti:  „Prijava na Trofej”

Prijava mora sadržavati:

–  naziv udruge

–  popis ekipa u pojedinim kategorijama s popisom članova svake pojedine ekipe, te datumom i godinom rođenja svakoga člana

Kotizacija uplaćuje se na: IBAN: HR45 2340 0091 1104 6337 3

Pioniri: 7 eura za ekipu – bez obzira na broj članova

Ostale kategorije: 10 eura po ekipi – bez obzira na broj članova Ekipe za koje ne bude uplaćena kotizacija neće moći nastupiti!

Kotizacija se uplaćuje na žiro račun PD Tuhobić ili neposredno prije starta na Poklonu

Kategorije:

–  pioniri do 15 godina (djeca rođena 2009. i kasnije)

–  juniori do 18 godina (rođeni 2006. i kasnije)

–  seniori do 50 godina (rođeni 1974. i kasnije)

–  veterani više od 50 godina (rođeni prije 1974.)

Svako društvo/klub može prijaviti ekipa koliko želi u bilo kojoj kategoriji. Za konačni poredak društava/klubova  bodovat će se samo dvije najbolje plasirane ekipe u svakoj kategoriji.

Satnica

Okupljanje ekipa na Učki / Poklonu (ispred pl. doma): 25. 5. do 9:00 sati

Sastanak voditelja ekipa: 25. 5. u 9:30 sati

Start – mješovito*: u 10:00 sati – s razmakom od 5 minuta

Proglašenje privremenih rezultata: 1 sat po završetku natjecanja

Konačni rezultati: nakon rješavanja žalbi i prigovora

*Mješoviti start znači da ekipe startaju u razmaku od 5 minuta bez obzira u kojoj su kategoriji, ali tako da ekipe iz istog društva/kluba u istoj kategoriji startaju s najmanje 20 minuta razmaka.

S obzirom na broj ekipa i optimalno vrijeme prolaska staze bit će određeno i zadano vrijeme obilaska. Ekipe koje na cilj dođu poslije svog zadanog (maksimalnog) vremena bit će diskvalificirane. O računanju zadanog vremena više u „Pravilima natjecanja”, u prilogu ovog poziva.

Za svaku će ekipu zadano, maksimalno vrijeme biti naznačeno na kontrolnom kartonu.

Dužina staze, po kategorijama:

–  pioniri            do   6 kilometara – juniori 7 do 10 kilometara

–  seniori       10 do 15 kilometara

–  veterani       7 do 10 kilometara

Natjecanje se održava bez obzira na vremenske uvjete, izuzev ako pada snijeg.

Trofej Tuhobić 2023. koristit će topografsku kartu „Park prirode Učka” u mjerilu 1:25 000, izdanje Hrvatske gorske službe spašavanja 2021. godine. 

Za vrijeme natjecanja natjecatelji će osim tjelesne kondicije, znanja rukovanja kartom, kompasom i snalaženja na terenu, morati pokazati i znanja iz nekih vještina kao i teorijska znanja.

Teoretska pitanja – Planinarski udžbenik, Alan Čaplar, izdavač HPS

Praktička znanja – čvorovi, kartografija

Prva pomoć – samo teoretska pitanja bez praktičnog dijela

Teorijski test i praktični ispit polagat će se na pojedinim kontrolnim točkama, osim za pionire koji će ih polagati prije polaska na stazu.

Kontrolne točke

Kontrolne točke obilaze se prema redoslijedu koji je određen njihovim rednim brojem. KT 1 pa KT 2 potom KT 3 i tako redom.

Broj kontrolnih točaka ovisi o kategoriji i duljini staze. Neke kontrolne točke mogu biti zajedničke za više kategorija.

Ekipe samostalno određuju način savladavanja terena. Ekipe mogu preskočiti neku kontrolnu točku, što nosi negativne bodove.

Sustav bodovanja naveden je u Pravilima Trofeja Tuhobić (u prilogu raspisa).

Oprema:

Ekipe moraju imati odgovarajuću opremu koja će im omogućiti kretanje u šumi i planinskom kraškom terenu bez obzira na vremenske uvjete.

Ekipe u svim kategorijama moraju imati kompas, pribor za rješavanje zadataka (1 olovka, 1 gumica, 2 trokuta, 1 ravnalo, 1 kutomjer i komad papira), 1 osnovni set za prvu pomoć po ekipi – nije obavezan za pionire – (trokutasti šal, prvi zavoj, gaza, paket flastera i astrofolija), obavezne su čvrste visoke cipele, za mlađe kategorije čvrste tenisice.

Geolokacijski uređaji koji prikazuju lokaciju korisnika na grafičkoj karti nisu dopušteni.

Prehrana:

Ekipe samostalno osiguravaju prehranu prije i tijekom natjecanja. Po završetku natjecanja organizator osigurava topli obrok za sve natjecatelje.

Ekipe koje dolaze iz udaljenijih područja i treba im spavanje, ukoliko same ne mogu organizirati smještaj mogu se javiti PD Tuhobić, organizatoru natjecanja, da im pomogne u smještaju.
PD Tuhobić:

Organizacijski odbor

Trofeja Tuhobić